Diferența principală între cremele hidratante de zi și cele de noapte este protecția solară, ideal cu SPF 30 sau mai mare. Pielea nu are nevoie de protecție solară noaptea pentru că razele ultraviolete nu sunt prezente când afară este întuneric. De asemenea, nu este benefic să aplici o cremă cu SPF noaptea, întrucât ingredientele de protecție solară purtate 24/7 au potențial iritant și pot duce la apariția pustulelor.
Posibil să fi auzit că produsul de hidratare de zi trebuie să fie diferit de cel de noapte nu numai din cauza SPF-ului ci și pentru că pielea se regenerează pe timpul nopții. Argumentul de marketing este că produsele de îngrijire de noapte conțin ingrediente specifice care acționează noaptea în vindecarea pielii. Care este adevărul?
Pielea se regenerează 24 de ore din 24 și are nevoie de aceleași ingrediente hidratante, indiferent dacă este zi sau noapte. Dacă avem grijă să o protejăm pe parcursul zilei de razele ultraviolete (și nu numai în zilele însorite, razele UV sunt prezente și când afară sunt nori), atunci nu va avea parte de daune solare majore care să necesite îngrijire specială noaptea.
Uneori, cremele de noapte sunt mai dense sau emoliente decât cele de zi, însă asta nu le face mai bune decât dacă ai tip de ten uscat sau foarte uscat. Nu există studii care să confirme faptul că pielea are nevoie de mai multe ingrediente emoliente noaptea și mai lejere ziua – depinde de preferințele personale și tipul de ten. În plus, nu există studii care să arate că pielea prezintă mai puține semne de îmbătrânire când produsele de îngrijire sunt mai grase, în locul celor cu texturi de loțiune, gel sau lichid.
Încă ceva: cremele de noapte cu textură bogată pot fi minunate pentru tenul uscat, dar nu când sunt ambalate în borcan!
Considerând că produsul este bine formulat, multe din ingredientele benefice sunt sensibile la aer și lumină. Asta înseamnă că odată ce produsul este desigilat, ingredientele încep să își piardă din eficacitate. De asemenea, ambalajele tip borcan prezintă și o problemă de igienă: introduci bacterii în recipient ori de câte ori folosești degetele pentru a lua produs, fapt ce duce la o degradare accelerată a formulei. Indiferent de cât de repede deschizi și închizi recipientul, oxigenul va fi întotdeauna mai rapid! Evită recipientele de tip borcan, indiferent dacă e vorba de crema de zi sau noapte.