Informații esențiale despre protecția solară
Pielea nu este afectată doar atunci când se produc arsuri solare, ci de fiecare dată când este expusă la soare. Dacă scopul tău este să ai o piele sănătoasă, fermă și tânără, protecția solară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire. Află importanța acestui proces și acordă-i atenția necesară!
Ceea ce nu ştii, te poate afecta!
Când vine vorba despre detalii cu privire la modul de a-ți proteja pielea la soare, ceea ce nu ştii, îți poate afecta pielea. Rezultatul efectelor dăunătoare înseamnă riduri, apariția petelor, piele cu aspect tern și posibil cancer de piele. Am adunat cele mai esențiale informaţii pe care trebuie să le cunoști în cazul în care obiectivul tău este de a avea o piele sănătoasă, cu aspect mai tânăr. Amintește-ți că dacă nu folosești protecție solară, niciun alt produs de îngrijire a pielii nu va conta.
Cum să te bucuri de soare în mod inteligent:
- Nu există bronz sigur, fie că te bronzezi la soare sau într-o cabină/pat de bronzat.
- Razele UVB ale soarelui cauzează arsuri solare.
- Razele UVA ale soarelui sunt ucigașii tăcuți pentru că nu le simţiţi, dar ele sunt principală cauză a cancerului de piele, ridurilor și a unui sistem imunitar slăbit. (Razele UVA pătrund chiar şi prin ferestrele din sticlă transparentă, care nu au o acoperire UV.)
- Chiar și într-o zi înnorată sau ceţoasa, toate razele soarelui sunt prezente și îți deteriorează pielea.
- Stând la umbră sau purtând o pălărie, te protejezi doar împotriva unei părți dintre razele soarelui.
- Suprafeţele înconjurătoare, cum ar fi apa, nisip, ciment şi iarba reflectă razele de la sol pe pielea dumneavoastră, dublând efectele provocate de expunerea la soare.
- Altitudinea măreşte puterea soarelui: pentru fiecare creştere cu 300 de metri în altitudine, putearea soarelui crește cu 4 %. Nu uita să te protejezi atunci când mergi la schi!
- Numărul unui produs cu SPF (factor de protecţie solară) este un indicator de bază pentru cât de mult poți sta la soare înainte de a-ți arde pielea.
- SPF este esențial, dar este doar o măsură a protecţiei împotriva arsurii solare (UVB). Pielea are nevoie să fie protejată şi de razele UVA ale soarelui, de asemenea. În timp ce unele țări au adoptat indicii UVA, aceasta nu s-a întâmplat încă în Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, unele țări europene și America de Sud, printre altele. Pentru a fi sigură că protecția solară aleasă te poate proteja de razele UVA ale soarelui, va trebui să verifici lista de ingrediente active pentru a vedea dacă oxidul de zinc, dioxidul de titan, avobenzone (care poate fi numit şi butil methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX (ecamsule), sau Tinosorb sunt pe listă. Fiecare cremă hidratantă cu SPF de la Paula’s Choice este atent formulată pentru a oferi protecție mărită UVA.
- Chiar dacă numărul SPF pe eticheta protecției solară este de 50 sau mai mare, încă mai are limite și poate lăsa aproximativ 3 % din razele UV să penetreze pielea. Stând direct la soare, chiar și cu protecție solară, este o idee proastă, deoarece niciun produs de protecție solară nu oferă protecție 100 %.
- Ca regulă generală, cel mai bine este să se aplice protecţie solară cu cel puțin 15-20 de minute înainte de expunerea la soare . Excepție de la regulă fac doar produsele protecție solară minerală (bazate pe titanium dioxide și/sau zinc oxide), ele pot fi aplicate cu 1-2 minute înainte de expunerea la soare. Dacă nu ești sigură ce tip de produs SPF folosești, își recomandăm să aștepți 15-20 de minute înainte de a te expune la soare!
- Protecția solară trebuie aplicată în cantitate generoasă (și cei mai mulți oameni nu o fac). Cantitate generoasă înseamna 1.25 ml pentru ten (aproximativ cât o migdală).
- Dacă utilizezi mai mult de un produs cu protecţie solară, cele două produsele de protecţie solară nu cresc numărul SPF; cu toate acestea, beneficiezi cu siguranță de mai multă protecție, decât folosind doar un singur produs, astfel încât mai multe straturi pot fi benefice!
- Cremele de protecţie solară care utilizează doar filtre solare minerale (dioxid de titan și/sau oxid de zinc) ca ingrediente activ sunt complet non-iritante și recomandate pentru pielea sensibilă, cea cu rozacee sau pentru copii și sugari.
- Trebuie utilizată protecția solară pe fiecare parte a corpului care va vedea soarele, cum ar fi mâini, gât, urechi și piept. La fel ca şi în cazul feței, procesul de îmbătrânire a pielii de pe restul corpului este afectat de efectele nocive ale expunerii la soare și poate, într-o mare măsură, să fie oprit prin utilizarea de zi cu zi a protecţiei solare.