Purgingul este un fenomen pe care unele persoane cu piele predispusă la erupții îl experimentează după ce au folosit pentru prima dată un exfoliant cu acizi AHA/BHA sau anumite ingrediente active care accelerează regenerarea celulară. Purgingul poate fi explicat ca purjarea impurităților acumulate adânc în pori spre suprafața pielii.
Teoria este că astfel de ingrediente curăță pielea de reziduurile care se formează și se blochează adânc în pori, împingându-le rapid la suprafață. Aparent peste noapte, după adăugarea unui nou produs sau ingredient activ în rutina de îngrijire a pielii, cei care se confruntă cu purging observă o serie de erupții pe piele, asemănătoare celor acneice. În cele din urmă, purgingul se reduce și încep să apară rezultatele dorite.
Unii consideră că pielea lor arată mai rău înainte de a-și îmbunătăți aspectul, dar ce se întâmplă cu adevărat? Hai să îți spunem tot ce trebuie să știi despre purging.
Purgingul poate fi cauzat de aplicarea unui exfoliant chimic care curăță în profunzime porii și accelerează reînnoirea celulară, aducând astfel reziduurile din pori mai repede la suprafață. Un efect similar poate apărea și cu alte tratamente, cum ar fi retinoizii, precum retinolul, care pot provoca purging datorită faptului că influențează modul în care celulele pielii se deplasează din straturile inferioare la suprafață (1, 2).
Acidul salicilic este un exfoliant care poate provoca purging. Cunoscut și sub denumirea de BHA, este exfoliantul chimic cel mai des asociat cu acest fenomen, deoarece este solubil în ulei, ceea ce îi permite să pătrundă în pori și să exfolieze aglomerările de celule moare acumulate pe pereții porilor.
De asemenea, fluidizează sebumul care se acumulează în interiorul porilor reducând astfel potențialul solidificării și congestionarea porilor. Acidul salicilic îmbunătățește, de asemenea, forma porilor și, odată ce dimensiunea porului s-a normalizat, reziduurile rămase, mai mici, pot ieși mai ușor la suprafață, cu aspectul unor noi pori congestionați (puncte negre sau puncte albe).
Majoritatea acestor impurități vor ajunge în cele din urmă la suprafață sub formă de comedoane deschise (puncte negre) sau comedoane închise (puncte albe), ambele cunoscute sub numele de acnee non inflamatorie.
Netratate, aceste comedoane pot duce la mai multe erupții acneice, dar nu îți face griji: folosirea unui produs precum un exfoliant BHA are potențialul de a accelera procesul și de a elimina celulele moarte acumulate în exces, care în cele din urmă duc la acnee. Cu aplicarea continuă, BHA curăță în mod constant porii blocați și ajută la reducerea erupțiilor (3).
De asemenea, îți recomandăm să iei în considerarea posibilitatea ca ceea ce vezi pe piele să nu fie de fapt purging. Uneori, se întâmplă să începi să folosești un produs nou în același timp în care ai fi trecut printr-un nou puseu de erupții. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care încep să folosească produse noi în perioada menstruației, când erupțiile sunt mai frecvente (4).
Deși poate părea îngrijorător pentru cineva care nu știe ce înseamnă, purgingul este pur și simplu un semn că exfoliantul chimic sau retinoizii pe care i-ai adăugat la rutina ta funcționează așa cum ar trebui.
Purgingul este o reprezentare vizuală a modului în care aceste ingrediente interacționează cu procesul de regenerare celulară, nimic mai mult sau mai puțin!
Purgingul arată surprinzător de similar cu erupțiile acneice care apar în mod obișnuit pe piele. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt aceleași impurități care ies la suprafață, doar că într-o manieră accelerată. Astfel, purgingul va apărea ca papule sau pustule, punctate, de-a lungul zonei de piele care ai aplicat exfoliantul chimic sau retinoidul. „Acest tip de erupție constă din comedoane – puncte negre sau puncte albe care apar după începerea folosirii unui produs nou”, ne spune medicul dermatolog Beth McLellan.
Purgingul arată astfel:
Uneori, cei care se confruntă cu purging nu își vor da seama de acest lucru din cauza asemănării cu erupțiile acneice. Cu toate acestea, pentru unii, purgingul se manifestă și ca roșeață sau descuamarea pielii. Poți remedia acest lucru folosind o cremă hidratantă bogată în ceramide, cinorulaih dica și alte ingrediente de refacere a pielii (5).
Cel mai simplu mod de a face diferența între purging și erupțiile acneice este prin a observa când au apărut acestea. Erupțiile declanșate de purging apar doar la începutul utilizării unui produs capabil să provoace purging. Pe de altă parte, erupțiile cauzate de acnee nu ar trebui să se înrăutățească atunci când începi un produs cunoscut că îmbunătățește erupțiile acneice, indiferent dacă se eliberează fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă.
Dacă ai început recent să folosești un exfoliant chimic sau un retinoid, este probabil să te confrunți cu purging, nu cu erupții acneice. Desigur, acest lucru poate fi greu de spus pentru cei care au întotdeauna erupții pe piele.
Dr. Beth McLellan recomandă să folosești cu un produs despre care se știe că provoacă purging, dar nu erupții, cum ar fi un exfoliant cu 1-2% acid salicilic. În timp, punctele negre și erupțiile ar trebui să se reducă semnificativ. Dacă nu observi îmbunătățiri, poate fi necesar să adaugi la rutina ta noi produse anti-acnee cosmetice sau pe bază de rețetă (6).
Purgingul nu trebuie să apară la toată lumea. Zicala că „aspectul pielii tale trebuie să se înrăutățească înainte să se îmbunătățească” nu este universal valabilă. De ce unele persoane pot fi afectate de purging și altele nu, rămâne un mister, la fel cum unele persoane au comedoane, dar nu și papule și pustule caracteristice acneei inflamatorii.
Dacă pielea ta este afectată de purging când folosești prima dată retinol sau un exfoliant BHA, poate fi tentant să oprești imediat aplicarea produsului. Te încurajăm să continui timp de câteva săptămâni pentru a trece peste această fază. În caz contrar, vei pierde toate beneficiile minunate pe care aceste ingrediente le pot oferi.
Mai exact, ceea ce ai putea vedea pe suprafața pielii probabil ar fi apărut în cele din urmă sau pur și simplu ar fi rămas adânc în por, ținându-l congestionat și dilatat, devenind posibil o pustulă cu puroi. E bine să atunci când se întâmplă purging, în ciuda suferinței inițiale pe care o provoacă.
Purgingul este temporar! Deoarece apare ca urmare a regenerării celulare și a mișcării reziduurilor din profunzime la suprafață, purgingul ar trebui să dureze aproximativ un ciclu complet de reînnoire al pielii, care este în medie de 28-40 de zile sau patru până la șase săptămâni.
Dr. McLellan încurajează întotdeauna să folosim ingrediente cunoscute că provoacă purging timp de cel puțin șase săptămâni pentru a vedea dacă sunt eficiente. „Le explic pacienților mei că aceste ingrediente funcționează cel mai bine împiedicând formarea de noi erupții, nu fac ca leziunile existente de acnee să dispară mai repede – pentru a vedea beneficiile necesită timp.”
În acest timp, este important să îți amintești că trebuie să ai răbdare. La urma urmei, această stimulare a regenerării celulare va aduce multe beneficii, o piele netedă și luminoasă.
Nu există o modalitate de a accelera purgingul odată ce începe, dar există modalități de a nu prelungi această perioadă:
Dacă încă ai erupții mai multe decât de obicei la câteva săptămâni după purgingul inițial, gândește-te ce altceva folosești în rutina ta. Erupțiile se pot agrava din cauza altor factori precum hormoni, medicamente sau doar ca și parte a unui proces natural. Dacă apectul pielii tale nu se îmbunătățește atât de mult pe cât ți-ai dori, dr. McLellan recomandă să soliciți ajutor unui medic dermatolog pentru a revizui rutina ta de îngrijire și, eventual, a adăuga medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Acestea fiind spuse, pentru unele persoane totul se reduce pur și simplu la faptul că pielea lor nu răspunde bine la anumite ingrediente, ceea ce poate duce la o reacție nedorită la produsele de îngrijire a pielii (cunoscută sub numele de dermatită de contact iritativă). Dacă pielea ta nu pare să treacă peste perioada de adaptare, poate fi necesar să renunți complet la utilizarea produsului în cauză și să cauți alternative.
Referințe pentru aceste informații
1. Dermatologic Therapy, September 2017, pages 293-304
2. Postepy Dermatologii I Alergologii, August 2019, pages 392-397
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 455-461
4. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, January 2017, pages 37-46
5. Journal of Cosmetic Dermatology, March 2020, pages 660-670
6. Journal of Italian Dermatology and Venereology, December 2020, pages 744–748
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2025 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)