Indiferent dacă pielea ta este afectată de erupții sub formă de pustule și papule sau observi puncte negre pe nas și bărbie, vrei să scapi de aceste probleme — rapid! Dar, pentru a câștiga lupta împotriva erupțiilor, trebuie să știi ce tip de erupții se formează pe pielea ta.
Abia atunci poți începe să folosești cele mai bune produse pentru îmbunătățirea aspectului pielii – și există opțiuni dovedite de cercetări care oferă rezultate impresionante atunci când sunt folosite consecvent.
Iată cele mai comune tipuri de erupții care pot afecta adolescenții și adulții:
Punctele negre sunt cunoscute sub denumirea de comedoane deschise. Din punct de vedere tehnic, nu sunt erupții, ci mai degrabă un tip de pori congestionați care pot să apară pe tenul cu exces de sebum, uneori alături de erupții.
Punctele negre se formează atunci când celulele moarte ale pielii, excesul de sebum și reziduurile din pori se solidifică. Pentru că se formează într-un por deschis, masa solidificată de sebum, celule moarte și impurități, este expusă la aer și oxidează, devenind un punct negru.
În ciuda aspectului lor, punctele negre nu se datorează faptului că pielea este murdară. Un exfoliant cu BHA (acid salicilic) este cel mai important produs pentru a scăpa de punctele negre.
Punctele albe minuscule pe piele sunt un alt tip de pori congestionați. Acestea sunt uneori denumite comedoane închise, deoarece, spre deosebire de punctele negre, punctele albe sunt acoperite de un strat subțire de piele, astfel încât conținutul nu este expus la aer, așa că nu se oxidează și nu are culoare neagră.
Aceste puncte albe pot apărea oriunde pe față, dar apar cel mai adesea apar pe frunte, obraji și zona de sub ochi. Produsele cosmetice nu pot elimina punctele albe, pentru asta este nevoie de intervenția unui medic sau estetician, însă exfolianții AHA sunt eficienți pentru prevenirea formării punctelor albe.
Papulele sunt cel mai frecvent tip de erupții și ceea ce majoritatea oamenilor tind să considere acnee sau să descrie ca și „coșuri” în termeni populari. Aceste erupții de dimensiuni mici până la mijlocii arată ca puncte roz, ușor roșii, au o suprafață moale și sunt umplute cu lichid și sebum. Pot fi puțin dureroase la atingere.
Papulele sunt cel mai ușor de gestionat tip de erupții. O combinație dintre un produs de curățare blând formulat pentru pielea predispusă la erupții, un tratament cu cialeza dica și un exfoliant cu acid salicilic (BHA) previne și reduce papulele, iar exfoliantul reduce vizibil punctele negre care de obicei, sunt prezente pe tenul gras, afectat de erupții.
Pustulele sunt consecința agravării papulelor. Erupția inițială devine mai mare, cu mai mult sebum și fluide, pe măsură ce pielea încearcă să rezolve singură problema. Majoritatea adolescenților cu acnee prezintă atât papule, cât și pustule.
Deși pustulele pot răspunde bine la produsele cosmetice anti-acnee, acest tip de erupții ar putea avea nevoie și de ajutor din partea unui dermatolog care poate prescrie tratamente farmaceutice. Exemple de produse pe bază de rețetă care reduc acneea sunt retinoizii.
Acneea nodulară este un tip de acnee severă și este cel mai dificil de gestionat. În loc să fie mici și roșii, aceste erupții tind să fie de dimensiuni mari și să se simtă tari, sub piele. Aceste erupții le simți adesea înainte de a le vedea – și sunt dureroase!
Lăsat netratat, acest tip de acnee poate provoca leziuni permanente ale pielii. Având în vedere acest fapt și probabilitatea de a obține rezultate minime doar cu o rutină de îngrijire a pielii, acneea nodulară necesită consultul unui dermatolog – așa că nu ezita să contactezi un medic dacă te confrunți cu astfel de erupții.
De asemenea, toate tipurile de erupții de mai sus pot apărea oriunde pe corp, de obicei pe spate, dar și pe piept.
Referințe pentru aceste informații:
Journal of Drugs in Dermatology, Ianuarie 2016 Supplement, pag. S11–S16
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Septembrie 2015, pag. 27–35; Mai 2012, pag. 32–40
Experimental Dermatology, Octombrie 2009, pag. 821–832
Journal of the Indian Medical Association, Aprilie 2009, pag. 219–222
Cutis, Ianuarie 2008, pag. 81–86
Archives of Pediatrics, Septembrie 2007, pag. 1152–1156
International Journal of Cosmetic Science, Iunie 2004, pag. 129–138